Zdrowe pobudzenie z zielonej herbaty

 

Jak wpływa na zdrowie zielona herbata? To nie tylko źródło energii, lecz także napój wspomagający oczyszczanie organizmu.

Rosnące zainteresowanie tym napojem sprawiło, że jego właściwości intensywnie badają naukowcy. Okazuje się, że chociaż napar z niefermentowanych liści herbaty chińskiej (Cammelia sinensis) nie jest cudownym lekiem na wszystkie choroby, to jednak zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i soli mineralnych. Ponadto, wyjątkowa mieszanka substancji psychoaktywnych sprawia, że w przeciwieństwie do kawy czy herbaty czarnej, jej zielona odmiana zwiększa koncentrację nie powodując uczucia rozdrażnienia.

Rodowód zielonej herbaty

Wspomniana już herbata chińska jest rośliną, z której liści powstaje również „zwykła”, czarna herbata. Tylko niewielka część herbat zaparzana jest z innych roślin.

70 procent produkcji zielonego napoju zawdzięczamy Chinom. Plantacje i suszarnie znajdziemy też w Japonii, gdzie jest ona najpowszechniejszym gorącym napitkiem.

W odróżnieniu od czarnej herbaty, liście są suszone nim dojdzie do ich fermentacji. Susz zachowuje kolor liści a napój bogaty jest w dobroczynne dla zdrowia substancje.

Oprócz wcześniej wymienionych, obecne są w nim katechniny, zwalczające wolne rodniki i działające przeciwzakrzepowo. Ich działanie jest tak skuteczne, że w Japonii pacjenci skierowani na badania krwi otrzymują zalecenie, żeby nie pić ulubionej herbaty przed pobraniem.

 Jak działa na zdrowie zielona herbata?

Wysoka zawartość kofeiny przyśpiesza spalanie tłuszczu, który jest głównym magazynem toksyn w organizmie. Pomimo zawartości substancji aktywnej znanej kawoszom, zielona herbata nie wywołuje uczucia rozdrażnienia, nawet pita w dużych ilościach. Wynika to z zawartości L-teaniny, która łagodnie stabilizuje nastrój, ogranicza poczucie stresu i napięcia. Inny jej składnik, teofilina,  wspomaga prac woreczka żółciowego.

Wspominając o „-inach” w zielonej herbacie nie możemy przeoczyć teobrominy, obecnej także w kakao i czekoladzie. Działa ona pobudzająco, lecz obniża ciśnienie tętnicze. Obniża przy tym poziom cholesterolu we krwi, dlatego jest idealnym napojem dla „sercowców”.

Aby przyrządzić zieloną herbatę, potrzebujemy dobrej, filtrowanej lub źródlanej wody w temperaturze 65-80 stopni Celsjusza.

Zalewamy nią susz w imbryczku lub w zwykłej filiżance, jeśli herbatę mamy w torebce. Zaparzanie powinno trwać od dwóch do trzech minut, po czym należy je przerwać, aby napar nie miał gorzkiego smaku.

Zielona herbata to idealny sposób na oczyszczenie organizmu i dużą porcję energii do pracy, bez rozdrażnienia czy zgagi.

Na zdrowie!