Informacje Ogólne Zdrowie

Produkty odtłuszczone i produkty light

produkty light, probiotyki
Napisane przez Ania

Czy produkty odtłuszczone i generalnie produkty light rzeczywiście jest zdrową żywnością? Niekoniecznie. Wystarczy przypomnieć sobie ostatnie zamieszanie odnośnie papierosów tego typu, które uznane zostały za znacznie szkodliwsze od zwykłych “pełnowartościowych” papierosów. Skąd wziął się pomysł na produkowanie odtłuszczonej żywności? Stąd, że chcemy być idealni nie rezygnując jednocześnie z przyjemności jaką nam daje jedzenie. Wydaje nam się, że zjadając żywność odtłuszczoną lub pozbawioną cukru schudniemy i będziemy zdrowsi. Złudne to wrażenie. Prowadzi do jeszcze większych problemów ze zdrowiem i z nadwagą oraz otyłością.

 

Produkty light

W tej wersji sprzedawane są dziś dosłownie wszystkie produkty. W sklepie bez problemu kupimy czekoladę typu light, odtłuszczony majonez, piwo, a nawet chipsy. Takie produkty rzeczywiście zawierają nieco mniej kalorii, ale w zamian za to wzbogacane są o chemiczne dodatki uszlachetniające i poprawiające ich smak na tyle, by smakowały jak jedzenie pełnowartościowe.

W szale odchudzania sięgamy po nie nader często, a to niestety może odbić się niekorzystnie na zdrowiu.

Jak działają dodatki?

Zamiast cukru sięgamy po ksylitol, herbata czy kawa faktycznie stają się słodsze, tymczasem i tej substancji nie należy spożywać bez umiaru. Dzienna zalecana dawka ksylitolu wynosi zaledwie trzy łyżeczki. Zjadając więcej również możemy sobie zaszkodzić. Jeśli do słodzenia herbaty lub kawy używamy słodzika bazującego na aspartamie musimy pamiętać o tym, by nie słodzić wrzątku. W temperaturze stu stopni aspartam nie tylko traci słodycz, ale i ulega rozkładowi na bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia związki.

Jemy majonez w wersji light łudząc się, że tym sposobem schudniemy, ale to złudne, bo tym sposobem często zjadamy go więcej niż normalnego, tradycyjnego majonezu. Kończy się tym, że nasz bilans energetyczny tak czy inaczej utrzymuje się na plusie tj. zjadamy więcej kalorii niż potrzebujemy i wcale nie chudniemy zajadając się żywnością light.

Musimy też pamiętać, że przygotowanie tego typu żywności niemal zawsze opiera się na procesach chemicznych nie mających nic wspólnego z odtłuszczaniem np. mleka (tj. pozyskiwaniem z niego śmietany itp.) w ten sposób zjadamy również chemię, a na pewno produkty które nie zachowały pełni swoich naturalnych, odżywczych właściwości.

 

Zagrożenia

Osoby szczupłe spożywające sporo napojów słodzonych słodzikami mogą zwiększyć tym sposobem ryzyko zachorowania na cukrzycę. Słodziki zwiększają też podatność na alergie, które mogą pojawić się w każdym wieku. Odradza się je kobietom w ciąży, by tym sposobem nie doprowadziły do powstania galerii u dziecka.

Odtłuszczone produkty light, które teoretycznie mają za zadanie zachować w normie cholesterol mogą zadziałać przeciwnie – jeśli zawierają np. mleko w proszku mogą podnieść poziom złego cholesterolu. Podobnie margaryny – które wcale nie są tak zdrowe jak przekonują nas do tego reklamy. Olej roślinny w stałej postaci nie istnieje, jeśli więc zależy nam na zdrowiu powinniśmy raczej sięgać po masło.

Jeśli chcesz schudnąć jedz normalne produkty tylko w trochę zdrowszych proporcjach. Nadmiar tłuszczu pomogą Ci spalić naturalne spalacze.

O autorze

Ania

Leave a Comment

WordPress Cookie Plugin od Real Cookie Banner