Popcorn smażony na dużej ilości tłuszczu, z masłem, karmelem, keczupem, dużą ilością soli, jest zdecydowanie niezdrowy. Jednak już pozbawiony tych dodatków, ma popcorn właściwości wręcz prozdrowotne. Staje się przekąską, którą mogą swobodnie zjadać nawet osoby dbające o linię i odchudzające się.
Prozdrowotne właściwości popcornu obejmują: zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi, wpływ na poziom cholesterolu, wpływ na pracę jelit, ochronę przed osteoporozą, spowolnienie procesów starzenia i działanie wspomagające odchudzanie.
Zanim przejdziemy do szczegółowego omówienia właściwości popcornu, myślę że warto zapoznać się z nim samym.
Spis treści
Czym jest popcorn?
Popcorn to grupa odmian kukurydzy, które mają twarde bielmo nazywane też endospermą. To ta część ziarna, która mieści się wewnątrz łuski nasiennej i stanowi zapas substancji odżywczych dla roślinki, która ma z tego ziarna wyrosnąć.
Charakterystyczna twardość bielma (miękiszu) sprawia, że w trakcie podgrzewania ziarno kukurydzy pęka i tworzy się to charakterystyczne coś do schrupania, to coś znane pod nazwą popcornu.
Samą nazwę “popcorn”, która jest nazwą angielską można by przetłumaczyć dosłownie jako “pękająca z trzaskiem kukurydza”, bo angielskie słówko popping oznacza między innymi pękanie z trzaskiem lub wyskakiwanie.
I tak właśnie zachowuje się to ziarno kukurydzy. Po podgrzaniu pęka z trzaskiem, a ze środka wyskakuje to, co jest w nim najlepsze i co tak bardzo wielu nam smakuje.
Czy popcorn jest zdrowy – ogólne właściwości
Ziarna kukurydzy typu popcorn znajdowano w wielu wykopaliskach. Ustalono, że już ponad 6000 lat temu ludzkość mogła znać popcorn jako pękającą kukurydzę. To bardzo możliwe, bo do uzyskania pęknięcia, ten typ kukurydzy wystarczy po prostu podgrzać. Nawet nie trzeba stosować żadnego oleju ani innego tłuszczu.
Jak każde ziarno popcorn jest zdrowy. Zawiera dużo białka, błonnika, witamin i minerałów oraz bardzo cennych polifenoli. Podgrzany, po pęknięciu, nie traci swoich właściwości zdrowotnych pod warunkiem, że do podgrzewania nie użyjemy tłuszczu – on wcale nie jest taki niezbędny. Kolejnym warunkiem zachowania zdrowotnych właściwości popcornu jest powstrzymanie się od polewania go masłem, karmelem, keczupem i od posypywania solą.
A teraz czas na konkrety. Oto odchudzające właściwości popcornu.
Poprawa trawienia
Popcorn nawet po pęknięciu jest pełnym ziarnem. To znaczy, że ma wszystkie te właściwości i elementy, które zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe. Jednym słowem pęknięty popcorn składa się endospermy, zarodka i otrębów. Skoro tak, to zawiera cały błonnik z otrębów, wszystkie minerały i witaminy, w tym witaminy z grupy B i witaminę E.
Wszystkie te składniki są ważne dla zdrowia, a jeśli chodzi o trawienie najważniejszy jest oczywiście błonnik. Błonnik sprawia, że jelita pracują wydajniej. Ich ruchy doprowadzają do łatwiejszego wydalenia resztek pokarmowych, bo włókna błonnika stymulują mięśnie gładkie jelit, co pobudza ich pracę. Jak łatwo się domyślić, dzięki popcornowi można uwolnić się od zaparć.
Popcorn a poziom cholesterolu
Jako pełne ziarno ma popcorn właściwości polegające na obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że błonnik w pewnym stopniu wiąże cząstki cholesterolu, dzięki czemu nie osadzają się one na ściankach naczyń krwionośnych. Krew dzięki temu sprawniej krąży po organizmie. Tym sposobem popcorn chroni przed najczęstszymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Oczywiście pod warunkiem, że jesz go bez tłuszczu.
Kontrola poziomu cukru we krwi
To kolejne, trzecie już zadanie błonnika. Ma on zdolność wiązania cukrów w jelitach, dzięki czemu nawet jeśli zjadasz węglowodany proste, nie wszystkie cukry trafiają do krwi. To stabilizuje poziom glukozy w organizmie. Popcorn chroni więc przed rozwojem kolejnej choroby cywilizacyjnej – cukrzycy typu drugiego.
Dobry nawet dla diabetyków
Tu trzeba wspomnieć, że popcorn nie tylko chroni przed rozwojem cukrzycy, ale jest też przekąską dobrą dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu cukru we krwi. Można się więc nią spokojnie zajadać bez większych obaw o cukier.
Oczywiście wszystko to pod warunkiem, że popcornu nie serwujemy z karmelem – dodatki do popcornu, choć niewątpliwie poprawiają smak, mogą wszystko popsuć.
Przeciwutleniające właściwości popcornu
Odkryto je stosunkowo niedawno. Prawdopodobnie dlatego niedawno, że nigdy nie zastanawiano się nad właściwościami popcornu prażonego bez użycia jakichkolwiek dodatków. Tymczasem okazało się, że łuska popcornu zawiera bardzo dużo związków polifenolowych o niesamowitym potencjale antyoksydacyjnym. Ten potencjał sprawia, że polifenole są jednymi z najsilniejszych związków przeciwnowotworowych i przeciwstarzeniowych.
Popcorn może więc być świetną tarczą ochronną przeciwko szkodliwemu wpływowi wolnych rodników.
W jednym z artykułów na ten temat, niestety nie pamiętam już gdzie, stwierdzono wręcz, że potencjał antyoksydacyjny popcornu jest większy niż potencjał antyoksydacyjny całej dziennej dawki owoców i warzyw. To stwierdzenie traktowałabym z dużą rezerwą, ale mimo wszystko przeciwutleniające właściwości popcornu plasują go bardzo wysoko na liście produktów o dużym potencjale antyoksydacyjnym.
Zdrowie w polifenolach
Tu na chwilę zatrzymam się, bo warto przy okazji wspomnieć, że polifenole są bardzo zdrowe. Tak kompleksowo wpływają na zdrowie, że nie może ich w żadnym wypadku zabraknąć w naszej diecie.
Polifenole , nie tylko te z popcornu choć one oczywiście też, bardzo dobrze wpływają na układ krwionośny, nerwowy, na gruczoły. Jednym słowem strzelająca kukurydza może mieć ogromny, pozytywny wpływ na nasze ogólne zdrowie.
Popcorn stricte odchudzające właściwości
Wbrew pozorom popcorn wcale nie jest tucząca przekąską. Jedna szklanka popcornu to około 30 kcal. Jedna szklanka waży około 8 g.
W 100 gramach popcornu bez tłuszczu jest około 380 kcal.
W tej samej ilości popcornu z tłuszczem jest już 500 kcal a 100 g chipsów ziemniaczanych zawiera około 540 kcal.
Dane te wyliczyłam na stronie KalkulatorKalorii.net.
Jak widzisz jedząc popcorn raczej nie utyjesz, a możesz w ten sposób łatwo zaspokoić apetyt na jakąś przekąskę.
Podsumowanie
Popcorn wcale nie jest taki niezdrowy, jak przywykliśmy sądzić. Wręcz przeciwnie. Ma całkiem spory korzystny wpływ na organizm. Wpływ ten zachowamy pod warunkiem, że popcornu nie będziemy prażyć na tłuszczu, nie będziemy posypywać cukrem czy polewać karmelem lub masłem, no i wreszcie solić.
Lepiej też unikać gotowego popcornu, który można kupić w sklepach oraz popcornu przygotowanego do podgrzewania w mikrofali. W tych produktach mogą już pojawiać się niekorzystne dla zdrowia tłuszcze i inne substancje – na przykład konserwanty.