Obie substancje są klasykami. Czy któraś z nich ma przewagę nad drugą? Niekoniecznie, bo choć znajdą się zwolennicy i przeciwnicy i L-karnityny i CLA to obydwa związki należą do dość aktywnych i faktycznie wspomagają odchudzanie, choć oczywiście nie odchudzają w trakcie wylegiwania się na kanapie.
CLA, czyli kwas rumenowy lub sprzężony kwas linolowy
CLA czyli kwas linolowy okazuje się środkiem prozdrowotnym dla organizmu człowieka. Może zapobiegać takim chorobom jak miażdżyca a nawet hamować powstawanie nowotworów. Pomaga także redukować tkankę tłuszczową. Naturalnie występuje w mleku i przetworach mlecznych. Jest to cenny związek dla organizmu i w przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych jest bardzo korzystny w procesie odchudzania. Prowadzone badania w 100% potwierdzają jego zdolność do blokowania powstawania komórek nowotworowych i przerzutów. CLA jest naturalnym fenomenem. W przeciwieństwie do innych podobnych związków które nasilają procesy anterogenne, ten ma zupełnie odwrotne działanie. Badania wykazują, że potrafi on obniżyć wartość trójglicerydów oraz cholesterolu w organizmie.
Jeżeli chodzi o odchudzanie kwas linolowy jest idealnym środkiem który je wspomaga. Reguluje przemianę tkanki tłuszczowej w organizmie i skutecznie redukuje tkankę tłuszczową a także hamuje jej odkładanie. Pobudza także transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów gdzie są one spalane. CLA pobudza także powstawanie tkanki mięśniowej co sprawia, że ta substancja cieszy się dużym powodzeniem na rynku suplementów dla sportowców.
Najnowsze badania wykazują także, że może on mieć wpływ na zwiększanie odporności organizmu poprzez wzrost produkcji limfocytów. Jednym słowem substancja idealna, pomagająca w wielu przypadkach, poprawiająca zdrowie i wspomagająca naturalne budowanie idealnej sylwetki bez żadnych skutków ubocznych.
L-karnityna
Jest ona dodawana do wielu suplementów diety wspomagających redukcję masy ciała a także zawiera się w wielu odżywkach dla sportowców. Doskonale zwiększa wydajność podczas aktywnegio (związanego z ćwiczeniami) spalania tłuszczów przez nasz organizm.
Jest to związek należący do witaminoidów i występuje w organizmie ludzi i zwierząt. Syntezowana jest w nerkach i wątrobie a magazynowana jest w mięśniach. Dostarczamy ją w diecie z produktów pochodzenia zwierzęcego i mlekiem.
L-karnityna bierze czynny udział w utlenianiu kwasów tłuszczowych w organizmie i dostarcza energii mięśniom (pośrednio). Niedobór tego związku doprowadza do spadku siły a nawet może je uszkodzić. Dodatkowo jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania serca i jej niedobór może doprowadzić do zaburzeń w pracy tego organu.
Substancja ta oprócz pomocy w redukcji tkanki tłuszczowej polecana jest także osobom o wzmożonym wysiłku fizycznym. Dostarcza nam energii niezbędnej do prawidłowej pracy mięśni.
Ponadto, podobnie jak CLa, L-karnityna ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny człowieka, a także na układ nerwowy. Skuteczna jest także w leczeniu cukrzycy a nawet bezpłodności.
Niewątpliwym atutem obu związków jest ich naturalne pochodzenie i absolutny brak skutków ubocznych podczas stosowania w odpowiednich ilościach. Wybierając suplementy diety redukującej warto zwrócić uwagę na ich skład i zawartość L-karnityny oraz CLA.