O likopenie wspomina się najczęściej przy okazji zachwalania wspaniałych właściwości odżywczych pomidorów. To oczywiście w sezonie. Po sezonie o pomidorach i likopenie często zapominamy – a to niedobrze. Badania są oczywiście niejednoznaczne, ale już dziś można śmiało powiedzieć, że to jeden z najcenniejszych roślinnych przeciwutleniaczy.
Czym jest likopen, gdzie go szukać?
Likopen to jeden ze związków z grupy karotenoidów. Nadaje czerwony kolor owocom takim, jak: pomidory, różowe grejpfruty, arbuzy czy morele. W największych ilościach występuje w pomidorach.
Co ciekawe przetwory pomidorowe (soki, przeciery, ketchupy) również nie są go pozbawione, bo likopen tak dobrze znosi obróbkę termiczną, że po tym zabiegu staje się wręcz lepiej przyswajalny przez organizm. W tym akurat przypadku warto postawić na produkty przetworzone.
W jakich sytuacjach jest stosowany najczęściej?
Jako dodatkowe wsparcie, tj. w postaci suplementów lub dużych ilościach przetworów pomidorowych, używany jest najczęściej w ramach:
– wspomagania leczenia i w zapobieganiu chorobom serca i naczyń krwionośnych,
– wspomagania leczenia i profilaktyki większości chorób nowotworowych,
– w leczeniu zakażeń wirusami brodawczaka,
– bywa wykorzystywany jako wsparcie w leczeniu zaćmy czy astmy.
Czy rzeczywiście jest skuteczny?
Jak twierdzą fachowcy znający się na rzeczy w świetle dotychczasowych badań trudno ocenić pozytywnie skuteczność likopenu. Badano go pod paroma względami, ale badań było zbyt mało, albo zbyt mizernej jakości. Jednym słowem brak dowodów naukowych na to, by likopen:
- działał przeciwnowotworowo, choć wyniki niektórych badań np. nad rakiem prostaty były obiecujące, bo badani przy dawce 4mg likopenu podawanej dwukrotnie w ciągu doby dobrze na tę kurację reagowali – objawiało się to zahamowaniem rozwoju nowotworu,
- podobnie jeśli chodzi o inne choroby nowotworowe – część wyników jest obiecująca, ale dane albo zbyt nikłe albo nie do końca dobrze (prawidłowo) przeprowadzone badania,
- ciekawie wygląda kwestia ryzyka zachorowania na choroby serca – w tym przypadku stwierdzono (niemal jednoznacznie), że u kobiet z wysokim poziomem likopenu we krwi rzadziej dochodzi do zachorowań,
- podobnie z HPV – wyższy poziom likopenu we krwi badanych kobiet miałby je chronić przed zakażeniem.
Podsumowanie
Tak czy inaczej likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, a jeśli wziąć pod uwagę fakt, iż w diecie mieszkańców krajów śródziemnomorskich (uznawanej za jedną z najzdrowszych) likopenu jest całe mnóstwo warto o nim pamiętać i … zajadać się pomidorami lub ananasami.