Gdybyśmy my nie zajadali się chipsami, hamburgerami, frytkami i generalnie jedzeniem hodowanym na nawozach i pestycydach, a zjadali owoce i warzywa rosnące w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych nie mielibyśmy takich zdrowotnych problemów.
Jagody Acai w gruncie rzeczy właściwie są niepotrzebne. Wystarczy odżywiać się zdrowo, a Acai – spróbować, albo wykorzystać w suplementacji w razie wystąpienia poważnych braków witamin, minerałów i przede wszystkim antyoksydantów.
Wartość odżywcza jagody Acai
Działanie jagody jest wypadkową działania składników odżywczych zawartych w owocu. Są to wszystkie podstawowe składniki pokarmowe, plus cała masa dodatków. Związków, które również są nam niezbędne, ale nie są budulcem czy źródłem energii, ale za to sterują przebiegiem większości zachodzących w organizmie procesów.
Białka
Pod względem zawartości białka jagoda Acai jest owocem niezastąpionym – wyróżnia się na tle innych owoców. Ma bardzo dużo aminokwasów, które przecież są podstawowymi budulcami wszystkich naszych tkanek. Przy okazji warto zwrócić uwagę również na fakt, że białka wchodzą też w skład hormonów i enzymów, a więc substancji w pewnym sensie zarządzających ludzkim organizmem.
Tłuszcze
Czy wiecie, że w Amazonii jagodę Acai tłoczy się w celu pozyskania oleju? To owoc oleisty bardzo bogaty w lipidy i to te nienasycone, niezbędne nam kwasy Omega 3 i Omega 6. Te składniki pokarmów odpowiadają za naszą sprawność intelektualną i chronią nas przed złym cholesterolem.
Witaminy i minerały
Jest ich sporo, spośród witamin w Acai znajduje się najwięcej witaminy A, a spośród minerałów warto wymienić wapń, który jest między innymi budulcem naszych kości.
Jagody Acai przeciwko starzeniu
Acai jest jednym z naturalnych eliksirów młodości, takimi roślinami są też wszystkie inne lokalne panacea np. żeń-szeń. A to głównie dzięki zawartości przeciwutleniaczy wśród których znajdują się witamina A, C i E oraz antocyjany – związki występujące w roślinach (nie tylko w Acai). Ponieważ jednak w jagodzie jest ich całkiem sporo, jagoda dominuje pod tym względem nad innymi owocami. Dlaczego mowa o opóźnianiu procesów starzenia? Dlatego, że wolne rodniki są bodaj najpoważniejszymi i najgroźniejszymi destruktorami naszych organizmów. Można je porównać do niewidocznego tornada szalejącego w naszym ciele. Uszkadzają poszczególne komórki i tkanki, a im gorzej się odżywiamy, im bardziej zatrute jest nasze środowisko i im większe ilości używek dostarczamy organizmowi tym wolnych rodników jest więcej. Najlepiej byłoby zapobiec ich powstawaniu. Ale to niemożliwe. Toteż ich szkodliwy wpływ trzeba jakoś neutralizować i w tym celu sięgać po naturalne przeciwutleniacze.
Antyoksydanty chronią układ nerwowy
Bo szczególnie podatne na uszkodzenia są otoczki mielinowe komórek nerwowych . Suplementacja z Acai chroni więc nasze nerwy. A skoro o nich mowa warto dodać też, że kwasy tłuszczowe zawarte w jagodzie również są potrzebne naszemu mózgowi do prawidłowego funkcjonowania. Nie na darmo zaleca się spożywanie orzechów (bogatych w kwasy Omega) w celu usprawnienia przebiegu procesów intelektualnych. Dobrze im robią również witaminy z grupy B zawarte w brazylijskiej jagodzie.
Nauka odkryła niedawno, że witaminy odporności i młodości tj. witaminy C i E są jednymi z filarów diety antyalzheimerowej. Nie muszę chyba dodawać, że znajdziemy je również w Acai.
Jagoda działa więc bardzo kompleksowo.
Ochrona serca i naczyń krwionośnych
Tutaj też Acai sprawdzi się i to na wiele sposobów. Składniki jagody, antocyjany, fitosterole i polifenole, zapobiegają obkurczaniu się naczyń krwionośnych, wzmacniają ich ścianki i regulują ciśnienie krwi, a dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega regulują gospodarkę cholesterolową i chronią nas przed szkodliwym cholesterolem.
Oczywiście podobne działanie ma większość owoców i warzyw i zjadając je możemy liczyć na opóźnienie momentu nadejścia starości, ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi i na lepsze życie w zdrowiu i z większymi zasobami energii.
Niemniej jednak jeśli ktokolwiek odczuwa taką potrzebę może sięgnąć po Acai (uwaga: kupujmy dobre, renomowane suplementy), bo taka suplementacja na pewno nikomu nie zaszkodzi, a może nawet pomóc w uzupełnieniu niedoborów pokarmowych.