Jeśli mam być szczera, to odpowiedź na to moja odpowiedź na to pytanie brzmi: w jakimś sensie i jedno i drugie. Jagoda Acai jako super pożywienie i generalnie jako jagoda jest swego rodzaju dietetycznym hitem. I chociażby z tego względu, że dzięki niej zwracamy większą uwagę na ciemne jagody i ich właściwości zdrowotne czy też raczej wartości odżywcze jagoda Acai zasługuje na szum medialny jaki wokół niej zrobiono. Zasługują też niektóre suplementy – te które zasługują są kolejnym hitem.
A co jest kitem? Ano niestety wszystko to, co usiłuje nam się wmówić przy okazji agresywnie emitowanych w sieci reklam. Kitem są też według mnie suplementy, o których trudno cokolwiek powiedzieć poza tym, że istnieją i są reklamowane w sieci. Ich skład trudno poznać, a nawet nie wiadomo kto jest ich producentem. Zostawmy jednak drugi człon mojego pytania (choć radzę wziąć go pod uwagę w razie robienia zakupów). Przyjrzyjmy się nieco bliżej Acai odpowiadając sobie przy okazji na pytanie dlaczego jest takim dietetycznym hitem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE JAGODY ACAI
W zasadzie nie wiadomo od czego zacząć, bo na tle bardzo wielu innych jagód jagoda Acai jest swoistym ewenementem. Zacznijmy może zatem od jej największej zalety. To bodaj najbogatsze źródło antyoksydantów – jagoda Acai zawiera ich więcej niż zdecydowana większość jagód. To z kolei daje jej ogromny potencjał ochronny. Jak wiadomo wiele naszych chorób i dolegliwości jest skutkiem utraty przez organizm zdolności regeneracyjnych, a dzieje się tak m.in. na skutek oddziaływania wolnych rodników, które niszczą wszystko, co napotkają na swej drodze. Współczesny świat i nasz styl życia sprzyja powstawaniu wolnych rodników, a jagoda Acai (i inne czołowe antyoksydanty) może nas przed nimi ochronić.
Ja osobiście największą uwagę zwróciłam na co innego. Mianowicie na fakt, iż:
JAGODA ACAI JEST ŹRÓDŁEM NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
To jeden z najbardziej oleistych owoców! Wyobraźcie sobie, że mieszkańcy Amazonii wyciskają z jagód olejek, który później używany jest jako lekarstwo na problemy z trawieniem, ale działa nie tylko stabilizująco i nie tylko na pracę żołądka i jelit, dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 jagoda Acai działa ochronnie na naczynia krwionośne i serce. Wyobraźcie sobie, że jest doskonałym zastępstwem dla tranu. Nawiasem mówiąc tran albo olej z kryla też warto polecić, bo zróżnicowanie suplementacji w przypadku Omega 3 jest jak najbardziej wskazane.
Kwasy Omega 3 wpływają też bardzo pozytywnie na nasz układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację, podnoszą naszą wydajność i sprawność intelektualną. Jednym słowem (a raczej dwoma słowami): same zalety.
CO POZA TYM?
Poza tym może przejdźmy do składu Acai, nie ma sensu rozwlekać się nad jej pozytywnym działaniem bez odwołania się do istotnych detali i faktów, tak więc jagoda Acai zawiera:
- węglowodany, ale głównie w postaci błonnika czyli nie dostarcza nam łatwo przyswajalnego cukru, który mógłby odłożyć się w ciele w postaci tkanki tłuszczowej,
- białko,
- kwasy tłuszczowe z kwasem oleinowym, palmitynowym i linolowym na czele,
- wapń w ilości aż 260mg w stu gramach suchej masy,
- witaminę C, polifenole i antocyjany (antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne!)
- 4,4 mg żelaza – również w suchej masie, w stu gramach.
Zainteresowanych dokładnym składem jagody odsyłam do anglojęzycznej wikipedii (chyba że nie jesteście w stanie przez nią przebrnąć – w takim razie proszę o info w komentarzu, a postaram się przygotować tj. przetłumaczyć i opublikować, więcej detali odnośnie składu jagody).