Diety i odchudzanie

Ekspresowe, ale i ekstremalne odchudzanie – dieta kopenhaska

czy kawa jest zdrowa
Napisane przez Ania

Idealna figura to coś, o czym każdy marzy, gdy zbliża się lato. Warto się o nią postarać przed nadejściem pierwszych gorących dni, by mieć zgrabne ciało, gdy przyjdzie czas wakacji. Szybka utrata pięciu i więcej zbędnych kilogramów w trzynaście dni – oto dieta kopenhaska.

O czym powinnaś pamiętać

Jeżeli jesteś osobą systematyczną i zdyscyplinowaną, cieszysz się dobrym zdrowiem i Twoją ambicją jest szybka utrata wagi – spróbuj diety kopenhaskiej. Jej podstawowymi założeniami są: spożywanie posiłków regularnie, wykreślenie z Twojego menu produktów zbożowych, alkoholu oraz słodyczy. Przez 13 dni jedz trzy posiłki dziennie – rano śniadanie, obiad między 12. a 14., a kolację przed szóstą po południu. Pamiętaj, że ta błyskawiczna dieta stworzona została z myślą o osobach panujących nad podjadaniem, powstrzymujących się od ukradkowego jedzenia łakoci. Nie powinny na nią przechodzić osoby pracujące fizycznie ani aktywnie uprawiające sport podczas kuracji odchudzającej – dostarczy im zbyt mało energii.

Podano do stołu

Oto Twoje menu na trzynaście dni. Pamiętaj, że oprócz wymienionych potraw i napojów, należy wypijać codziennie co najmniej dwa litry niegazowanej wody mineralnej – którą można zastąpić zieloną herbatą. Dieta kopenhaska jest szczególnie trudna siódmego dnia, dlatego warto rozpocząć ją w takim terminie, by „półmetek” był wolny od męczących obowiązków.

Ekstremalne odchudzanie

Codziennie na śniadanie wypijaj kubek czarnej kawy, posłodzony łyżeczką cukru. Wyjątkowo siódmego dnia kawę zastąp gorzką czarną herbatą, a piątego i dwunastego – surówką z dużej marchewki z cytryną. Trzeciego i dziesiątego dnia do kawy zjedz jedną grzankę z razowego pieczywa. Jak na pewno zauważyłaś, jadłospis powtarza się po tygodniu.

Obiady

  • Obiad na 1 i 8 dzień: 100g gotowanego szpinaku, dwa jajka na twardo i jeden surowy pomidor;
  • 2 i 9 dzień: sałata z olejem i cytryną 150g, jeden duży befsztyk;
  • 3 i 10 dzień: jak 1 i 8 dzień, zamiast jajek – jeden świeży owoc;
  • 4 i 11 dzień: twarożek 100g, jedno jajko na twardo, tarta marchewka 150g;
  • 5 i 12 dzień: duża chuda ryba;
  • 6 i 13 dzień: sałata z olejem i cytryną, 150g gotowanego kurczaka;
  • 7 dzień: chude mięso z grilla 150g.

Potrawy na kolację:

  • 1 i 8 dzień: sałata z olejem i cytryną 150g, jeden duży befsztyk;
  • 2 i 9 dzień: plaster szynki, 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 3 i 10 dzień: sałata z olejem i cytryną 150g, plaster szynki, dwa jajka na twardo;
  • 4 i 11 dzień: sałatka owocowa 100g, jogurt naturalny – 2 lub 3 szklanki.
  • 5 i 12 dzień: jeden befsztyk, 200 gramów sałaty z brokułami;
  • 6 i 13 dzień: duża marchewka i dwa jajka na twardo.
  • 7 dzień: brak kolacji.

Dobre i złe strony diety trzynastodniowej

Entuzjaści tej kuracji odchudzającej podkreślają, że dzięki niej pozbyli się zbędnych kilogramów – pięciu, siedmiu, dziesięciu. Rekordziści chwalą się utratą nawet dwudziestu! Oczywiście wynik zależy w dużym stopniu od tego, ile wskazywała waga przed rozpoczęciem diety. Wiadomo również, że każdy organizm reaguje inaczej na nagłe ograniczenie przyjmowanych kalorii. Sceptycy podkreślają, że nierozważne przejście na dietę kopenhaską może skończyć się problemami żołądkowymi oraz niedoborem witamin i minerałów. Beztroski powrót do pełnej łakoci diety może też skończyć się odzyskaniem utraconych kilogramów z nawiązką. Jeśli więc masz wątpliwości, czy dieta kopenhaska jest dla Ciebie, porozmawiaj o tym z lekarzem lub dietetykiem.

Niezależnie od tego, jaką drogę do idealnej sylwetki wybierzesz, życzę Ci wielu beztroskich chwil w bikini. Powodzenia!

O autorze

Ania

Leave a Comment

WordPress Cookie Plugin od Real Cookie Banner