Przy pomocy diety można sporo poprawić, nawet złagodzić przebieg alergii. Życie (i doświadczenia alergików) coraz częściej udowadniają, że mając alergię przede wszystkim należy odstawić produkty zbożowe (ze względu na gluten) i nabiałowe (ze szczególnym uwzględnieniem mleka). To dieta przeciwhistaminowa.
Wydaje się, że i na tym polu, tzn. na polu walki z alergiami dość dobrze może sprawdzić się dieta typu LCHF lub dieta paleo.
Zachęcam do zainteresowania się tym tematem. Moje osobiste doświadczenia wskazują, że coś w tym jest. Dwa lata temu po diecie a’la Dukan (zajadałam się jak głupia twarożkiem) nie byłam w stanie normalnie funkcjonować w czasie kwitnienia traw. Nie mam alergii tzn. w tej chwili nie mam i przed tym epizodem nie miałam. Jednak tamtego roku miałam klasyczne objawy alergii wziewnej. Zniknęły, po paru miesiącach i po odstawieniu twarogu, który teraz jadam od czasu do czasu, najchętniej wymieszany z olejem lnianym czyli klasyczną pastę budwigową.
I przy okazji opowiem trochę o produktach, które tradycyjnie uznaje się za produkty przeciwhistaminowe. Przy produktach moim zdaniem bardzo kontrowersyjnych dodam odnośne uwagi.
Produkty spożywcze i witaminy o działaniu przeciwhistaminowym
Witamina B5
Witamina B5 czyli kwas pantotenowy zmniejsza intensywność objawów alergii. Stwierdzono, że dawka 100mg dziennie przyjmowana przez okres jednego miesiąca przynosi wyraźną ulgę. Witaminę B5 znajdziesz w suplementach i w pokarmach takich, jak:podroby (szczególnie wątroba i nerki) ;otręby pszenne (pszenica – radzę uważać); pestki słonecznika, orzechy włoskie ; ryby ; żółtka jaj.
Witamina E
Przyjmowana w dawce 400mg dziennie przez miesiąc / półtora miesiąca, również przynosi wyraźną ulgę. Witaminę E znajdziesz oczywiście w suplementach, a w produktach spożywczych szukaj jej w: olejach roślinnych (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany); orzechach włoskich, ziemnych i migdałach ;oczywiście w jajach; w margarynach (radzę unikać, jeśli już lepiej jeść masło ze względu na witaminę D, która również pomaga); zielonych warzywach takich jak kapusta, brukselka, czy wszelkiego rodzaju sałaty; mące z grubego przemiału (z mąki lepiej zrezygnuj, jeśli nie potrafisz obejść się bez produktów tego typu postaw lepiej na kasze).
Kwasy Omega 3 a dieta przeciwhistaminowa
Każdy, kto chce być zdrowy musi jeść je w odpowiednich ilościach. Współcześnie żyjącemu Polakowi bardzo ich brak. W celu uzupełnienia niedoboru omega 3 raczej nie sięgaj po margaryny – to plastik, a nawet trucizna. Omega 3 znajdziesz w tłustych, bardzo zdrowych i bardzo sycących rybach (nawet w śledziu!) czyli np. makrelach, łososiach, halibutach. Szukaj ich też w orzechach, a przede wszystkim w nasionach lnu lub oleju lnianym. Najlepiej nieoczyszczonym zgodnym z wytycznymi dr Budwig
Limonki
O tym niewiele osób wie – sok z limonki działa antyalergicznie, a dodatkowo wypłukuje z organizmu toksyny. Należy pić go przez co najmniej kilka miesięcy. Najlepiej z rana, na czczo. Wystarczy sok z połowy limonki na raz. Wciśnij go do szklanki wody i dodaj łyżeczkę miodu (dla smaku i wzmocnienia, bo miód też pomaga choć składa się głównie z cukrów).
Jeżeli masz uczulenie na cytrusy to limonki zastąp bananami. Jedząc je przez kilka tygodni w ilości od 1 do 2 bananów dziennie złagodzisz przebieg alergii pokarmowych.
Unikaj oczywiście całego współczesnego pokarmowego plastiku. Nie zapomnij o wykluczeniu a przynajmniej redukcji ilości spożywanego nabiału (mleka!) i glutenu (pszenica i inne zboża). Zmiana diety naprawdę może ci pomóc.