Ciało Psyche Zdrowie

Czy kawa jest zdrowa czy szkodzi?

czy kawa jest zdrowa
Napisane przez Ania

Przez wiele lat wmawiano nam, że kawa jest bardzo zgubną używką. Twierdzono, że pić jej nie należy, bo w ten sposób jedynie rujnujemy zdrowie. Dziś mówi się, że kawę pić warto, a za przykład powinni służyć nam Hiszpanie i Włosi. Oni, wypijając hektolitry kawy są piękni i zdrowi, bo kawa zawiera przeciwutleniacz (kwas chlorogenowy), który nie dość że nie szkodzi to jeszcze dodatkowo opóźnia procesy starzenia. Czy kawa jest zdrowa czy nie?

Na pewno w jednym i w drugim podejściu tkwi malutkie ziarenko prawdy. Sęk w tym, że prawda ta, dość oczywista, dotyczy wszystkich pokarmów, które zjadamy i wszystkich napojów, które wypijamy. Nic, cokolwiek zjadamy (lub pijemy) z umiarem zaszkodzić nam nie powinno.

Szkodliwe staje się dopiero z chwilą, w której przesadzimy z ilością.
Jednym słowem większości dietetyków nie powinniśmy wierzyć bezkrytycznie. Zwłaszcza że w większości badań nad działaniem kawy popełniono szereg błędów metodologicznych skutkujących oczywiście zafałszowaniem wyników. Bowiem to, jak nasz organizm reaguje na kawę zależy przede wszystkim od naszych cech osobniczych. A składają się na nie, czy też raczej wywierają na nie wpływ czynniki takie jak:

  • sposób w jaki przyrządzimy kawę i wybrany przez nas gatunek,
  • dodatki o jakie wzbogacimy kawę,
  • nasze nawyki żywieniowe (jako całokształt),
  • gospodarka hormonalna i gospodarka enzymatyczna naszego organizmu
  • poziom aktywności fizycznej (a więc i kondycja i sprawność i wytrzymałość
  • choroby, na jakie chorujemy i jakie przebyliśmy w przeszłości.

Podobnych czynników jest zapewne nieco więcej, te jednak należą do najważniejszych. Tymczasem w większości badań nad kawą opierano się li tylko na badaniu ciśnienia i pomiarze pracy serca u badanych osób tuż po wypiciu kawy. Inne czynniki, czynniki znaczące i decydujące jak się za moment okaże, rzadko brano pod uwagę.

Kawa – jej gatunek i sposób parzenia

Czy zdarzyło ci się wypić kwaśną kawę lub mieć po kawie podrażniony żołądek? Jeśli tak zaserwowano ci (lub sam / sama sobie zaserwowałeś /łaś) kawę kiepską gatunkowo. Wbrew pozorom w naszych sklepach trudno kupić kawę o naprawdę dobrej jakości. Większość tego, co sprzedaje się nam pod znaną nam postacią to śmieci zebrane gdzieś spod maszyny. Gorsze gatunki kawy są oczywiście tańsze. I choć bardzo często przyczyniają się do powstawania nadkwasoty (będącej również skutkiem chemicznego uszlachetniania tego czarnego napoju). Prawdziwym przestępstwem przeciwko własnemu zdrowiu jest też picie kawy rozpuszczalnej. To prawdziwe laboratorium chemiczne, w którym aż roi się od szkodliwych substancji. Kiepskich gatunkowo kaw i kaw rozpuszczalnych należy więc bezwzględnie unikać, a jak parzyć kawę by nie pozbawić jej smaku i nie sprawić, by nie zaszkodziła naszemu zdrowiu?

Zdrowa kawa

Przede wszystkim dobrze jest parzyć kawę w ekspresie. Kawa tzw. po turecku czyli parzona i podawana z fusami szkodzi, bowiem zbyt długi kontakt fusów z wodą przyczynia się do zajścia paru reakcji chemicznych w wyniku których kawa staje się raczej szkodliwym napojem.
Optymalnym sposobem przyrządzania kawy jest więc jej parzenie w ekspresie, a że nie każdego z nas stać na dobry ekspres możemy posłużyć się kawiarką – metalowym przyrządem (przypominającym dzbanek) z dawien dawna używanym do parzenia kawy. Kawiarkę można kupić bez większych problemów, jej używanie jest proste, nie wymaga stosowania i zużywania papierowych filtrów. Wystarczy postawić ją na ogniu (wsypując wcześniej kawę do specjalnego pojemniczka i wlewając wodę do innej części urządzenia) by po kilku minutach zyskać doskonały aromatyczny napar nie szkodzący naszemu zdrowiu.

Dodatki smakowe do kawy

Najczęściej do kawy dodajemy mleko i śmietankę oraz cukier (vide:uzależnieni od cukru). Jeśli chodzi o cukier należałoby go w ogóle odstawić, bowiem cukier rafinowany szkodzi – większości z nas. Większość z nas niemal natychmiast zmienia go też w tkankę tłuszczową. Kawa bez cukru jest smaczniejsza i zdrowsza. Warto o tym pamiętać przed wypiciem kolejnej filiżanki.
Jeśli chodzi o mleko i śmietankę – no cóż, ich użycie jest w pewnym stopniu kontrowersyjne, bowiem podobnie jak w przypadku kawy to co kupujemy w sklepach ma niewiele wspólnego z naturalnym mlekiem i naturalną śmietaną (o chemicznych, sproszkowanych dodatkach do kawy nawet nie wspomnę). Jeśli mamy na względzie kwestie zdrowotne z kawą najlepiej komponuje się naturalna, tłusta śmietanka. Innych dodatków lepiej unikać, łącznie z alkoholem, warto za to dodać do kawy odrobinę ulubionych przypraw. Kawa z imbirem jest na przykład doskonałą propozycją na rozgrzewkę.

Dieta na co dzień

Przywykło się sądzić, że kawa wypłukuje wapń i magnez z organizmu. Na pewno w jakimś stopniu takie właśnie zjawisko istnieje, tym niemniej jeśli zabezpieczymy się dietetycznie tj. zjadać będziemy wystarczające ilości wapnia i magnezu nawet kawa nie będzie w stanie nam zaszkodzić. Przed niedoborem minerałów musimy się zabezpieczyć, bo wraz z ich brakiem pojawiają się pewne niedomagania, nad którymi trudno zapanować. Podstawą jest jednak i w tym przypadku dobrze skomponowana dieta, a nie unikanie kawy, choć (uwaga!) niektórym z nas kawa wybitnie szkodzi i takie osoby powinny jej unikać.

O autorze

Ania

Leave a Comment

WordPress Cookie Plugin od Real Cookie Banner