Co jeść żeby schudnąć?

Żeby schudnąć nie musisz rygorystycznie liczyć kalorii. Wystarczy, że zrezygnujesz z pewnych składników pokarmowych zwiększając spożycie innych. To najprostszy sposób na bezbolesne pozbycie się zbędnych kilogramów. Poniżej szczegółowy przepis i odpowiedź na postawione w tytule pytanie o to, co jeść żeby schudnąć.

Unikaj cukru

Unikaj cukrów prostych pod każdą postacią. Groźna jest nie tylko sacharoza (dwucukier używany w kuchni). Ostatnie badania dowodzą, że fruktoza zawarta w owocach jest jeszcze bardziej niebezpieczna. Ogranicz więc również spożycie owoców. Miej na uwadze fakt, iż owoce są oczywiście zdrowe (ze względu na zawartość innych składników), ale lata modyfikacji doprowadziły do tego, że zawartość cukru wzrosła w nich ogromnie. To samo zalecenie dotyczy wszystkich słodzonych napojów (z reguły dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym) i soków. Fruktoza i inne cukry proste ogłupiają organizm i destabilizują procesy biochemiczne. Pod ich wpływem rozregulowane zostają mechanizmy głodu i sytości. Cukry zaburzają też gospodarkę insuliną.

Zmniejszając ilość zjadanych owoców zwiększ spożycie warzyw, takich jakie lubisz najbardziej. Pamiętaj jednak, że zielone warzywa (np. kapustne) są najlepszym sprzymierzeńcem w utracie wagi, bowiem ich przetworzenie wymaga spożytkowania większych dawek energii niż warzywa te dostarczają. Dodatkowo są one regulatorami gospodarki hormonalnej. Jedz warzywa do woli, ale nie używaj do nich gotowych sosów – mogą one zawierać wspomniany wyżej syrop, którego naprawdę lepiej jest unikać.

Jedz białka

Jedz białka, najlepiej pełnowartościowe tj. pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem jaj, ryb i mięs. Nawet jeśli będą odrobinę tłuste, o ile tłuszcz będzie tylko dodatkiem (a nie głównym składnikiem), na pewno ci nie zaszkodzą. Nie bój się o cholesterol, jeśli zmniejszysz spożycie cukru nic ci nie będzie grozić. Będzie tym mniej szkodliwy im więcej kwasów omega 3 znajdzie się w twojej diecie. W razie potrzeby kwasy te przyjmuj pod postacią suplementów (na przykład wtedy, gdy nie lubisz ryb).

Pamiętaj, że białka poprawiają metabolizm i to tak znacznie, że nawet nie zauważysz kiedy zaczniesz zrzucać kolejne kilogramy i to zupełnie bez wysiłku. Jeśli jednak masz problemy z nerkami zachowaj daleko idącą ostrożność, a każdą dietę konsultuj z lekarzem.

Alergicy powinni unikać nabiału, generalnie jego spożywanie nie jest najlepszym pomysłem, ze względu na jego właściwości uczulające i niekorzystne reakcje zachodzące pomiędzy nim, a niektórymi składnikami warzyw.

Jedz często

Jedz często, ale mniejsze porcje. Taki model odżywiania również przyczynia się do poprawy metabolizmu, poza tym ograniczając objętość pokarmów, a zwiększając częstotliwość ich jedzenia sprawisz, że twój brzuch bardzo szybko ulegnie “spłaszczeniu”. Nie wierzysz? Przecież wielkość brzucha zależy też od wielkości żołądka i stopnia jego wypchania po jedzeniu. To akurat nietrudno spostrzec.

Jeśli nie potrafisz zapanować nad apetytem na słodycze pamiętaj, że to efekt długoletniego uzależnienia od cukru. Od takich żywieniowych uzależnień bardzo trudno się uwolnić dlatego, w razie potrzeby sięgnij po suplementy ograniczające apetyt bądź też regulujące działanie hormonów odpowiadających (między innymi) za pojawienie się chęci zjedzenia czegoś słodkiego.

One Response

  1. izzzy