Mowa oczywiście o burakach ćwikłowych. Czerwonym złocie, a raczej czerwonym panaceum na nasze cywilizacyjne dolegliwości, co ważne w kontekście tematyki bloga – panaceum o właściwościach zdrowotnych. Buraczki ćwikłowe są rewelacyjne. Naprawdę!
Stosunkowo niedawno buraki szturmem zdobyły dietetyków i serca osób, które chcą odżywiać się zdrowo i żyć zdrowo bazując na naturalnych skarbach. Takim skarbem okazał się zapomniany burak. Wystarczyło jednak by zainteresowali się nim naukowcy (czegóż oni nie potrafią! z buraków robią prawdziwe medialne gwiazdy!) byśmy na nowo zauważyli to niepozorne, acz niezwykle smaczne i zdrowe warzywo.
Dziś już nauczyliśmy się na nowo, że burak jest warzywem energetyzującym, a dodatkowo doskonale radzi sobie z oczyszczaniem krwi i jelit. Zacznijmy jednak od początku….
Co stwierdzili naukowcy?
Naukowcy z Wielkiej Brytanii w 2009 roku przeprowadzili ciekawy eksperyment. Poddali badaniu wysiłkowemu i badaniu ciśnienia ośmiu mężczyzn. Każdy z nich przez sześć dni z rzędu codziennie rano wypijał 0,5 l świeżego soku z buraków. Ci sami mężczyźni w trakcie kolejnych sześciu dni wypijali taką samą ilość soku z czarnej porzeczki. Po zakończeniu badań i podsumowaniu pomiarów okazało się, że zarówno wskaźniki odzwierciedlające tolerancję wysiłku jak i wskazania ciśnienia były u tych mężczyzn znacznie lepsze wtedy, gdy pili sok z buraków niż w dniach, w których wypijali sok z czarnej porzeczki. To badanie skłoniło resztę świata do wysnucia wniosku iż burak ćwikłowy jest warzywem energetyzującym i poprawiającym wydolność ludzkiego organizmu. W efekcie zaczęto zachwalać sok z buraków jako alternatywę dla Red Bulla. Odnośnie tego stwierdzenia pozostaję sceptyczna, zdając sobie sprawę z tego, że w buraku tkwi jednak ogromny potencjał staram się włączać go regularnie do cotygodniowej diety. Jaki to potencjał?
Co kryją w sobie ćwikłowe buraki?
Mnóstwo witamin i minerałów. Są wśród nich potas, wapń, żelazo, magnez, kobalt, mangan, witaminy A, C i B1 oraz kwas foliowy, a to oznacza, że:
- buraki zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, wzmacniają system immunologiczny, poprawiają kondycję włosów i paznokci, minimalizują zagrożenie siwizną (kwas foliowy),
- przeciwdziałają anemii i leczą ją – dzieje się tak dzięki kobaltowi, który jest minerałem niezbędnym w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, buraki obniżają też ciśnienie.
Oprócz tego buraki oczyszczają organizm. Jak?
Buraczki ćwikłowe – właściwości oczyszczające
Sok z buraków ma właściwości detoksykacyjne – wypłukuje toksyny z organizmu i ułatwia jego oczyszczenie. Przede wszystkim poprzez usunięcie z organizmu mocznika, ale dodatkowo buraki oczyszczają też organizm ze szkodliwych drobnoustrojów blokując ich zdolność przylegania do tkanek. Ułatwiając trawienie buraki poprawiają pracę jelit i usprawniają procesy wydalnicze zachodzące w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Uważa się też, że buraki doskonale wpływają na wątrobę, a sok z nich ma silne właściwości antymutagenne (dzięki śladowej zawartości cezu).
Nie dla wszystkich
Spożycie buraków powinni ograniczyć diabetycy, u których pod wpływem tego warzywa może dojść do nadmiernego wzrostu poziomu cukru we krwi oraz osoby cierpiące na reumatyzm bądź kamicę nerkową – burak zawiera bowiem duże ilości szczawianów, które zaostrzają przebieg tych chorób.
Jak jeść buraki?
Pod każdą postacią ograniczając jednak spożycie buraków przetworzonych. Sok buraczany w kartoniku raczej nam nie pomoże, za to świeże buraki można kupić u nas w każdej porze roku – warzywa te dość dobrze znoszą przechowywanie i to bez specjalnych zabiegów konserwacyjnych (chemii).
Można też stosować specjalne kuracje tj. przez kilka tygodni, dwa razy do roku, wypijać sok buraczany. To jedna z najczęściej polecanych metod detoksykacji.
Osobiście polecam włączenie buraków do codziennej diety i zjadanie ich od czasu do czasu pod postacią barszczu (koniecznie domowej roboty) i gotowanych bądź zasmażanych buraczków dodawanych do mięs.
Zdjęcie: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)
a macie jakieś fajne przepisy na buraczki? tak żeby je jeść częśćiej pod kilkoma postaciami, bo już mam na przykład dość tych zasmażanych
Poszukam czegoś. Tak na szybko to mogę podpowiedzieć, że buraczki świetnie komponują się ze słodkimi owocami np. gruszką – można je miksować w koktajle, są wtedy naprawdę pyszne, radzę pod tym kątem poeksperymentować